top of page

Õpiränne Kreetal 1.-7. september 2015

Erasmus+ programmi projekti “Lugemine põlvkondade vahelise sidususe tugevdajana” esimene õpiränne toimus Kreeka kirjandusklassiku Nikos Kazantzakise muuseum Kreeta saarel Mirtia külas.

Lähetuse eesmärgiks oli näha ja kogeda, kuidas mujal Euroopas, täpsemalt Kreekas, muuseumid töötavad ning õppida nende praktikatest.

Projekti fookuses oli tänane lugeja ja tema juhatamine kirjandusklassika juurde.

Õpirände teema puhul paistis kõige rohkem silma Nikos Kazantzakise muuseum Myrtia külas, mis oli ka lähetuse põhiliseks sihtkohaks. Muuseum korraldab orienteeruvalt kord kuus, laupäeviti, perepäevi, kuhu julgustavad tulema lapsi koos vanemate ja vanavanematega. Igal korral on erinev teema, mis on seotud kirjanduse või kultuuriga ning peale muuseumi ja Nikos Kazantzakisega tutvumise, mängitakse ning tehakse koos erinevaid käelisi tegevusi. Vahel on üritusele kutsutud esinema ka mõni kirjanik. Teiseks suureks põlvkondadevahelise sideme tugevdajaks Nikos Kazantzakise muuseumi puhul on teater. Kuna nii Kazantzakise näidendeid kui ka proosat on väga palju lavastatud ja lavastatakse jätkuvalt, siis on muuseumil väga tihti ka erinevad teatriga seotud üritused. Teatri visuaalsus köidab nii noori kui ka vanu, mistõttu on see ka väga heaks lähenemisviisiks erinevate vanusegruppide puhul.

Heaks näiteks Kazantzakise muuseumi puhul oli ka see, kuidas muuseumi haridustöös on erineva kooliastme puhul kasutatud nende arengule ja vajadustele vastavaid vahendeid. Näiteks väiksemate laste puhul on haridusprogrammides väga palju otsimist, esemete katsumist ja avastamist. Vanema kooliastme programmide (põhikool, gümnaasium) puhul oli jällegi kasutatud tehnoloogiat, näiteks tahvelarvutit (pildistamiseks, informatsiooni leidmiseks jne), mis aitab neil tihti ka sooritusärevusest üle olla. Sellest oleme püüdnud ka oma muuseumi haridustöös lähtuda.

Nikos Kazantzakis Museum

Pildigaleriis on fotod muuseumist ning meile esitletus ekspositsioonist ja pedagoogilistest programmidest.

Tehnoloogiliste võimalustega tutvusime põhjalikult FORTH-i (Foundation for Research & Technology Hellas) Instituudis, mis on väga laia tegevusalaga uurimiskeskus, kus muuhulgas tegeletakse suurte tehnoloogiliste lahenduste väljatöötamisega. Meile tutvustati tehnoloogia erinevaid kasutusvõimalusi, millest kõige põnevamaks osutusid need lahendused, kus oli kombineeritud traditsiooniline ja tehnoloogia. Täpselt sellist kombineerimist on ka meie muuseumidesse vaja. Hiljem külastasime ka suurt Infopunkti, kus mitmed tehnoloogilised vahendid ja lahendused oli juba praktilist kasutust leidnud.

FORTH-i Instituudi tööde näide

Videos võib näha Kreeta traditsioonilist oliiviõlipressi, millele on lisatud IT tehnoloogilised vahendid (puutetundlikud ekraanid) - kus tutvustatakse oliiviõli kasutamise võimalusi koos retseptidega. Keerates oliivipressi, liiguvad edasi esitluse lehed ning samal ajal jookseb pressi vahelt välja naturaalne oliiviõli.

Õpperände kõik päevad olid väga sisukad ning lisaks põhjalikule tutvumisele Nikos Kazantzakise muuseumiga, külastasime veel Knossose paleed, Kreeta Ajaloomuuseumi ja Loodusmuuseumi. Kõikide muuseumide puhul oli hea vaadata ka väljapanekute tehnilist teostust ning neist nutikamatest ka hiljem eeskuju võtta. Ühe silmapaistva ettevõtmisega loodame juba peagi algust teha - Nikos Kazantzakise hauakivi läheduses oli informatiivne viide kirjanikumuuseumile. Vastav viide meie kirjanike ausammaste juurde (A.H. Tammsaare kuju Tallinnas Tammsaare pargis, E. Vilde skulptuur Harjumäel jne) oleks hädavajalik, sest just muuseumis saab kõige elavama pildi sellest, miks see inimene on nii oluline, et tema kuju on meie linnade kesksetes kohtades.

Teisi Kreeta muuseume

Pildigaleriis on pilte Knossose palee, ajaloomuuseumi ja loodusmuuseumi ekspositsioonidest.

Saadud ideid oleme oma muuseumides juba rakendanud ning täiendanud vastavalt ka oma haridusprogramme. Lisaks oleme juba jaganud kogemusi ja uusi ideid teiste MTÜ Eesti Kirjanikemuuseumide Ühingu liikmetega.

Täname SA Arhimedes Erasmus+ programmi, MTÜ Eesti Kirjanikemuuseumide Ühingut ja Nikos Kazantzakise muuseumi, kes võimaldasid meile sellise sisuka õpirännaku.


 hiljutised postitused
 SEARCH BY TAGS: 
No tags yet.
bottom of page